Полезни правила за ефективно събиране на отпадъците

26.07.2021от ecoadm0

Сметосъбирането е един най-важните аспекти на управлението на отпадъците. В крайна сметка, ако сме пропуснали събирането им, няма как да пристъпим към нито един от следващите етапи на процеса по тяхното ефективно транспортиране, съхранение (депониране), унищожаване, обезвреждане, рециклиране, нали така?

Полезни правила за ефективно събиране на отпадъците

Събиране на отпадъци – защо и как?

 

Всеки, който произвежда отпадъчни ресурси – домакинства, бизнеси, индустриален и публичен сектор, е отговорен да подсигури тяхното правилно събиране в съответни пунктове, които позволяват по-нататъшното процедиране с тях като извозване, депониране и т.н. Именно затова още като деца една от първите домакински задачи, които ни учат да изпълняваме, е изхвърлянето на боклука.

Полезни правила за ефективно събиране на отпадъците

Властите на местно ниво отговарят за организирането на тези следващи етапи, като това се прави с помощта на обществени поръчки, възлагани на компетентни доставчици на съответните услуги. 

За изпълнението на тази си роля те определят и събират всяка година данъчни облагания от гражданите и бизнеса, за да могат да финансират дейността си. Същите са отговорни и да следят изпълнението на задълженията на всички отговорни лица по веригата. 

Като част от регулаторната си роля органите издават предписания, заповеди и налагат глоби спрямо съответното законодателство, ако е нужно. 

Полезни правила за ефективно събиране на отпадъците

Властите осигуряват по места съответните контейнери за събиране на смесен битов отпадък, както и специални за специалните категории рециклируеми отпадъци. При това се организират и пунктове за различните видове боклук, категоризирани като опасни. Това обикновено се случва периодично за домакинствата.

Независимо дали говорим за дома, офиса, предприятието или дори цяло населено място, при сметосъбирането има някои вечни предизвикателства, но има и някои полезни трикове, които могат да ни помогнат да се справяме с боклуците по-ефикасно и с цената на доста по-малко време. Нека да разгледаме някои от тях!

Полезни правила за ефективно събиране на отпадъците

Полезни правила за ефективно събиране на отпадъците

Един от важните аспекти на сметосъбиране е сортирането. Знаем, че трябва да делим отпадъците по категории. За целта можете да си отделите специално кошче за всеки вид – пластмаса и метал, хартия, стъкло, битов, електроника и батерии.

Знаете ли обаче кое стъкло може да се рециклира и кое – не? Това понякога е твърде много информация за един човек. 

Можете да се опитате да разпределите задълженията, като “назначите” по един член на семейството или на екипа на фирмата, който да отговаря за конкретна категория боклук. Така отговорностите ще са ясно разпределени и всеки ще може да бъде компетентен за своята част от тях.

Направете си програма. Изхвърляйте всяка категория боклук в съответен ден от седмицата. Така ще си спестите неприятностите, свързани с прекалено много отпадъци за изхвърляне в един и същ момент.

Опитайте сами да рециклирате. В домашни условия може да си направите рециклирана хартия, например, която да използвате за направата на ефектни картички или други декорации. 

Това звучи доста трудно, но всъщност всичко, което трябва да направите, е да минете малко количество стара хартия през блендер с малко топла вода, като предварително сте я накъсали на по-малки парченца. Получената каша е целулоза, чиито молекули са готови веднага да се залепят отново една за друга. 

Сега остава да изсипете сместа в плоско сито и да отцедите водата от нея с леко притискане. Когато е готово, изглаждаме с ютия през оризов лист и нашата собствена рециклирана хартия ще бъде готова. 

Онлайн има множество клипчета, където можете да видите процеса стъпка по стъпка. Това е идеалното занимание както за вкъщи, така и за тиймбилдинг с колегите. 

Стига да имате тераса, мазе или друго удобно място, е възможно вкъщи да си направите и компост за органичния боклук. Така ще можете да си произвеждате тор за вашата градина и сериозно да намалите въглеродния отпечатък на вашия дом.

Не забравяйте да помислите дали не е възможно да преизползвате част от отпадъците, преди да ги дадете за унищожаване или рециклиране. Много от старите си дрехи, например, можете да дарите на нуждаещи се или благотворителни организации. 

Същото се отнася и за електрическото оборудване, електрониката и мебелите, които все още биха могли да изпълняват полезните си функции, и т.н.

Ограничете производството на отпадъци от вашето домакинство или офис, доколкото това е възможно. Както знаем, екологичните щети, причинени от неразградимите материали, са едно от най-сериозните предизвикателства пред човечеството. Заменяйте колкото се може еднократната пластмаса със съдове, които могат да се използват повече от веднъж.

Ако сте собственик на малък или среден бизнес, например, можете да стимулирате служителите си да си носят храна от вкъщи, като по този начин вие ще генерирате по-малко кутии от купена храна. 

Можете да въведете малък символичен бонус, или награда за този, който успее да си носи готвено от вкъщи всеки ден в продължение на определено време. 

Вкъщи пък можете да обясните на децата, че за природата ще бъде много по-добре, ако си носят домашна храна на училище или в занималнята. Поощрете ги, като им купите екологично чисти играчки като награда за доброто постижение.

Ако пък не смятате да инвестирате в компостирането на биоотпадък, можете да си закупите кухненска мелничка за боклук, която да го мели и отвежда директно в канализацията. 

Това е метод, който позволява пречиствателните станции съответно да сортират по-лесно тези остатъци от биомаса и да ги насочват към съответните съоръжения за производство на възобновяема енергия.

Опасните отпадъци могат да създадат главоболия, тъй като тяхното събиране е периодично, често два пъти или дори само веднъж годишно. Ако счупите живачен термометър през това време, например, вие нямате право да го изхвърлите заедно с битовия боклук, тъй като живакът е изключително отровно вещество. 

В такъв случай просто идете от аптеката и си купете пакетче сяра на прах. Тя ще реагира с молекулите на живака и ще го превърне в напълно безвреден сулфид, който после можете да сложите в кофата заедно с останалия отпадък.

Лекарствата с изтекъл срок на годност също са опасен отпадък и не бива да бъдат изхвърляни безразборно. За да си спестите грижите, правете редовно ревизия на наличностите във вашата домашна аптечка и още когато наближи времето да изтича срокът на дадено лекарство, можете да го дарите на нуждаещи се, стига, разбира се, опаковката да е непокътната.

Това са само част от хитрините, които можем да приложим, за да се справим по-лесно с нашите граждански отговорности, свързани със сметосъбирането. Ако имате нужда от още съвети или помощ относно управлението на отпадъците, Ecoabonament.bg е винаги насреща.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са с *