Добивът на метали в космоса е възможен

04.10.2021от ecoadm0

Космосът е необятно цяло, към което човечеството винаги се е стремило. В него се крие истината за нашия произход, а някои смятат, че в него се съдържат и много от отговорите за бъдещето на човешката раса. 

Много учени, мислители и любители на космоса смятат, че там някъде ни чакат куп полезни суровини, като метали и минерали, които могат да  променят целият ни живот. 

Разбира се, изследването на космоса е нещо, в което се инвестират много средства с основната идея да се открият нови възможности за нас, хората. Изучаването на това пространство, заобикалящо Земята и Слънчевата система, наричано Вселена, е невероятно начинание, особено като се има предвид, че то е безкрайно и необятно. 

Интересен факт е, че това огромно тяло дори се разширява през цялото време и това се случва вече милиарди години.  Този процес показва, че нещата се променят.

За много от нас колосалните размери и безбройни тайнства на вселената са непонятни и ни е трудно да си представим нещата. Има обаче ентусиасти като Илън Мъск, които вече направиха първите стъпки. 

Виждаме, например, неговия проект, наречен „Spacex“. Той се занимава с изстрелването на ракети и работи сериозно върху възможността за свободно пътуване в открития космос.

Добивът на метали в космоса е възможен

Image : Pixabay 

Пътуването в космоса всъщност е и една от първите и най-съществени стъпки в подробното изследване на близки и далечни извънземни обекти. 

Както всички знаем, първите стъпки в тази посока са направени през 60-те години на ХХ век, когато Юрий Гагарин от СССР прави първата обиколка на земята, а Нийл Армстронг, Едуин Олдрин (по-известен с прякора си Бъз) и Майкъл Колинс достигат Луната няколко години по-късно.

През 2011 г. пък космическият роувър “Кюриосити” успя да стъпи на Марс, което беше сериозен пробив в познанията ни за тази планета, дал основа за последващи разкрития за нея. 

През годините проби са пращани и до Венера, Юпитер, Меркурий, Сатурн, до луната на Марс Фобос, и до луната на Сатурн Титан, както и някои астероиди и комети.

Каква ще бъде следващата стъпка? 

 

Днес литературата и киноиндустрията ни предлагат изключително богата палитра от сюжети, свързани с космоса. Кои от тях може да се окаже истина, тепърва предстои да разберем.

Добивът на метали в космоса е възможен

Image : Pixabay 

На кои планети е открит добив на ценни метали ?

Луната 

Като най-близко космическо тяло е много привлекателна дестинация в космоса. Желание да установят научноизследователски центрове там и да започнат изследвания вече са изявили не само държави като Съединените американски щати и Руската федерация, които вече отдавна са утвърдени космически колонизатори, а също и Китайската народна република, която бързо ги догонва през последните десетилетия. 

Разбира се, водят се и доста спорове как да бъде разделена територията на Луната, както и кой ще може да се ползва с правото да добива нейните ресурси. Отворени стоят и още редица въпроси, все още без отговор.

Природните ресурси открай време предизвикват множество спорове и противоречия между различни държави. Към днешна дата добивът на ресурси на Луната е реална възможност, която много страни в световен мащаб имат желание да реализират. 

Редица изследвания вече са направени със космически сонди и резултатите от тях показват, че на нашия космически спътник могат да се намерят огромни количества от руди на желязо, алуминий, титан, калций, магнезий и още много други ценни суровини.

Поради липсата на ясни правила за добив на полезни изкопаеми и в частност на метали от космоса, за много страни все още това е само мираж и не се предприемат сериозни стъпки в тази посока. 

Добивът на метали в космоса е възможен

Image : Pixabay 

Други интересни обекти в космическото пространство са астероидите. Както знаем, те представляват летящи късове. За изследователите тези космически тела са  изключително интересни, тъй като пътуват свободно през пространството, превръщайки се в своеобразни информационни капсули. 

Възможно е астероиди да пътуват от други галактики и да пренасят със себе си информация за условията и възможностите в други части на вселената.

Много учени смятат, че освен познатите ни на земята метали, един астероид може да съдържа и нови, непознати досега метали и суровини, които да разкрият огромен набор от възможности за цялото човечество. Естествено, това е само част от изненадите, които крие подобно космическо тяло. Възможностите са неограничени.

Много експерти казват, че именно добивът на различни полезни руди от астероиди ще положи основите на космическият минен добив. За целта различните видове астероидите се категоризират спрямо възможностите, които ни предлагат. 

Тип C съдържат повече вода и по-малко количество метали, докато от тип S могат да се добият повече ценни метали и по-малко вода. Съществува и тип M, при който съдържанието на метали е изключително голямо.

Марс 

Друг изключително привлекателен обект е планетата Марс. Множество проекти на NASA и Spacex са посветени на нейното изследване и построяването на земна база там. Но защо е толкова голям интересът точно към Марс?

Дали това се дължи на близостта на планетата до нашата? Определено това не е единствената причина. Отговорът всъщност е, че Червената планета има голямо сходство със Земята по отношение на своя геоложки профил. 

Повърхностното налягане, съставът на атмосферата, продължителността на денонощието, интензивността на слънчевата радиация и др. – всички те на Марс имат показатели, близки до земните.

Тези неща са изключително важни за една реална мисия до Марс и изграждането на база със собствена флора, с идеята да я приобщят към местния климат. Важен фактор в случая играе и изобилието от природни ресурси. 

На нея има множество залежи на метални руди. Любопитен факт, е че червеният цвят, с който сме свикнали да свързваме планетата, се дължи именно на това богато наличие на суровини, най-вече на железен оксид.

Не бива също така да забравяме, че в земната орбита летят над 7 килотона космически отпадък. Това са части от стари сателити, кораби, ненужни контейнери и други, които са били изстреляни от Земята в даден момент. 

При организирано събиране и рециклиране на подобен тип боклук могат на практика да бъдат добити ценни материали, които да бъдат вложени за кораби или друг тип апарати и съоръжения. Американски учени смятат, че до 2050 година ще успеем да задвижим космически станции за рециклиране на този боклук.

Планетата Венера 

Тя също попада в полезрението на НАСА, Руската федерална космическа агенция, Китайската национална космическа администрация и др. До там са направени редица мисии, целящи нейното изследване. Интересен факт за нея е, че на повърхността й температурата е около 400 градуса по Целзий.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са с *